Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Het verloop van ingeleide bevalling
 
Een bevalling kan pas worden ingeleid als de baarmoedermond al een beetje open is en week is. Het opwekken van de weeën kan dus pas als de baarmoeder zogenoemd ‘rijp’ is.

Als eerste breekt de gynaecoloog de vliezen om de weeën op gang te brengen. Indien dit bijna geen resultaat geeft, kunnen hormonen worden toegediend. ‘Strippen’ is ook een methode om de bevalling in te leiden. Strippen is ook alleen mogelijk als de baarmoedermond rijp is. De gynaecoloog of verloskundige maakt dan met de vingers de baarmoedermond los van de vliezen.
Indien de baarmoedermond niet rijp is, kan de rijping worden gestimuleerd door het eveneens toevoegen van hormonen. De hormonen worden dan in gelvorm in de baarmoedermond of vagina ingebracht. Dikwijls heb je na een dag of twee iets ontsluiting. Door het toedienen van deze hormonen krijg je vaak een harde buik. In sommige gevallen komt hierdoor de bevalling alsnog spontaan op gang. In andere gevallen hebben de hormonen helemaal geen effect.

Nadat de inleiding is gestart, verloopt de bevalling in principe net als ieder andere ‘normale’ bevalling. Gelijk een door jouw lichaam zelf ingezette bevalling zullen de weeën heviger en pijnlijker worden. Wel zal de druk op de baarmoeder gemeten worden. Evenals de sterkte van de weeën. Dit meten gebeurd via een band om de buik of via een dun slangetje (drukkatheter) in de baarmoeder. Meestal wordt de hartslag van de baby in de gaten gehouden door eveneens inwendig een draadje op het hoofd van de baby vast te maken.
Het persen verloopt als bij een normale bevalling. Indien de bevalling is ingeleid via een infuus dan zal het infuus ongeveer een uur nadat de moederkoek eruit is geperst, worden verwijderd.

Anders dan bij de meeste ‘normale’ bevallingen kan je na de bevalling niet direct naar huis. De reden om de bevalling in te leiden was immers een medische. Daarom zal je wat langer in het ziekenhuis dienen te blijven, opdat het zeker is dat moeder en kind het goed maken.



  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

  < Terug naar Ingeleide Bevalling Inhoud


Het opwekken van weeën


Medische redenen om een bevalling in te leiden


Volledige ontsluiting

De pijn van het inleiden

De risico's van een ingeleide bevalling

De ingeleide bevalling:
Thuis of ziekenhuis?

Hoogste tijd om in te leiden

Het verloop van een 'normale' bevalling
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net